Újrakezdve - 2. fejezet


Húzott témakártya: Középiskola (emlék)

Szavak: hang, terem, tolltartó, gipsz, bögre, játék, szoknya, lokni, zsebkendő hűvös

Álmos vagyok. Nagyon. Minden vágyam az, hogy visszabújhassak az ágyamba, és ne kelljen egésze a következő hétig felkelnem. Sajna, ezt a kívánságomat nem teljesíthetem. Pedig egyszerűen egy idő bűbájt bocsátanék ki magamra, hogy még ha négy órát alszom, akkor is tizenkettő legyen az én szempontomból. Ez mondjuk az egyetemen jól jött, amikor a zh időszakban tonnányi anyagot kellett megtanulnom. Persze az alternatív világaim is sokat segítettek. Elbújva a könyvtáramban szinte megváltás volt a nyugalom. Egyetlen hang sem hangzott el, mikor ott jártam utoljára.

Talán emiatt vagyok annyira nyúzott. Magammal kellett volna vinnem a telefonomat, hogy zenét hallgassak. Talán többre is mentem volna. Legalább annyi vigaszom van, hogy nem volt hasztalan a hónapokig tartó kutatás. Május eleje van, s ezalatt rengeteg mindent sikerült kiderítenem. Mind az időutazásomról, mind a társaimról. Bár az utóbbi annyira nem tudott lekötni.

De kezdjük az elején. Nem rohanjak ennyire előre az időben. Kezdjük ott, hogy mikor elbúcsúztam a mesteremtől, egyenesen hazajöttem. Egy órát buszoztam, de szinte elröppent az idő, hiszen máshol jártak a gondolataim. Legyek mágus, mondta a mesterem, de egyúttal ismerjem meg a társaimat. Ennél nagyobb kihívást nem is adhatott volna. Már másnap megkezdődött a tortúra, hogy élvezem a pillanatot, fesztelen legyek, őszinte, barátkozó.

Szerencsére belejöttem a dologba, s már, amikor a terembe beléptem, akkor kedves szavak és mosolyok fogadtak reggelente. Az álarcomat azonban képtelen vagyok levenni. Úgy járkálok közöttük, úgy építem fel az egész lényemet, mint egy festő a festményét. Rétegről rétegre viszem fel az újabbnál újabb ismereteket, mintha még soha nem lettem volna a birtokukban.

Ezen a hűvös májusi reggelen is úgy kortyolgatom a kávét a bögrémből, mintha nem tudnám pontosan, hogy a mai nap folyamán elfogjuk táncolni a Hair ominózus asztalos jelenetét. A meglepődött anyukát fogom játszani, aki elborzadva figyeli, ahogy végigmegy valaki a képzelt asztalon. Közömbös az egész számomra.

Valahogy képtelenség az egész. Igaza volt a mesternek. A hónapok során egyre jobban visszatértem az emberek világába, amit valóságnak neveznek. Mégis… Ahelyett, hogy visszanyertem volna bármit is magamból, felhúztam magamra egy álarcot. Mert úgy érzem, hogy ez nem én vagyok. Nem mutathatom meg nekik a mágus Solart. Félnének tőlem. Nem tudnák hova tenni a ridegségemet, a kegyetlenségemet. A mágia sokban tud szép lenni, de annyi biztos, hogy átformálja az embert.

Emlékszem mindenre régebbről. A sértésekre, a megalázásra, a kirekesztettségre, mindenre, amit a középiskolában át kellett élnem miattuk. A reményvesztettségre. Arra, hogy csak a könyvek éltettek. Az írás. Oly annyira, hogy még gipszelni is kellett a kezemet ínhüvely gyulladás miatt. Így táncoltam végig akkor a diáknapot is. Azonban most, ahogy beérek a suliba, és a vihorászó tömeget fogadom a teremben, egyszeriben látom magamat kívülről. Csak egy báb vagyok. Képtelen vagyok elengedni azt a múltat. Annyira mélyen gyökerezik, hogy több százszor kellene visszamennem, hogy képes legyek annyira feloldódni, hogy mikor Dorka elkezdi loknikba fogni a hajamat, ne a szoknyámat simogassam idegesen, hanem önfeledten csacsogjak vele.

Talán, ha eléggé bátor lettem volna, akkor nem az anya szerepét kaptam volna, hanem egy ütősebb táncot tudtunk volna elsajátítani, ami még jobban passzolt volna a játékhoz. Igazi musicalt csináltam volna ebből az egyszerű kis játékból. Persze, ha meg lenne a motiváció. Hiszen, ahogy végig nézek rajtuk látom az unalmat. Mindenki úgy néz ki, mint akik meg akarnak halni. Nem motiválja őket semmi.

Elmegy a kedvem az egésztől. Halkan felsóhajtok, kiveszem a tolltartómból egy tollat, s az ötlet füzetembe elkezdek régi idegen nyelvű verseket írni. Egy külső szemlélőnek ezek a karakterek csak üres firkák, nekem azonban szebbnél szebb metaforák, túlzások és rímek csokra. Hosszú életem során tanultam meg őket kívülről.

Egy nagyon is illik a Hairhez. Bátorságot és erőt hirdet, szinte vezeti az olvasót előre. Olyan, akár egy jelző fény. Erre, mondják a szavak. Azonban én ezt az utat nem látom. Valahogy olyan kemény ez a kő. Hideg. Sétálok rajta, de képtelen vagyok elfogadni, hogy ez én lehetek. Nem lehetek átlagos lány, aki csak úgy röhögcsél, miközben mindenki nézi őket.

Bennem a mágia tüze ég. Forrón és erősen. Hallom, ahogy csilingel, ahogy duruzsol a fülembe. Minden lélegzetvételemben érzem az erőt, ami bennem tombol. Egy álarcot hordok folyton, de így olyan, mintha láncok tartanák a tagjaimat. Olyan láncok, amiket az évek, évszázadok róttak rám.

Mágiám miatt halhatatlan vagyok. Örökké ebbe a fiatal testbe zárva, mely megrekedt húsznál. Mindig úgy fog kinézni a kezem, ahogy, s nem fog megráncosodni, hogy zsebkendőt lóbálva búcsúzzak majd el egyszer a gyerekeimtől, mikor haza indulnak. Soha nem fogok meghalni. Látni fogom, ahogy mindenki elsorvad körülöttem, ahogy egyesével meghalnak. Mindenki, akit szeretek.

S ez úgy nehezedik rám, ahogy Burgerre a kötelesség, hogy meg kell tegye azt, amit nem neki szántak. Nem akarja, de vállalja. S el is éri a sors keze. Nézem a tollat a kezemben, ahogy leírja a verset, elolvasom egy párszor, míg el nem készül a hajam és a sminkem, s máris mehet a show.

Magassarkúban tipegve lemegyünk a tornaterembe, ahol a diákok már várják a produkciókat. Végig tekintek rajtuk; egyik arc a másik után. S mit sem számít nekem. Nagy eséllyel soha többet nem fogom őket látni, elfelejtem őket, s ők majd egytől-egyig megfognak halni. Míg én élem az életemet vígan.

Hogy gondolhatta ezt a mester? Éljek úgy, mint egy normális középiskolás, pedig már réges-régen elmúltam már harminc is. Amikor lehetett volna, akkor képtelen voltam az lenni. S most sincs ez másképp.

Megszólal a zene.

Mind letérdelünk a földre, s várjuk, hogy a Burgert alakító társam elkezdje a játékát. Odalép hozzám. Megfogja a kezemet, felemel a földről, még kezet is csókol nekem. Fintorgok, lenézem őt, ahogy azt várják tőlem. Ezek után a többieket is felhúzza. Felemeli őket. Elkezdenek táncolni, miközben én botránkozó arcokat vágok, úgy nézek, mintha a véres húst rakták volna elém.

A közönség viszont imádja a játékunkat. Élvezik, hogy ilyen bohókásak vagyunk, hogy egy ilyen klasszikus jelenetet is képesek voltunk gyorsan színpadra vinni, még ha hiányos is. Belül én magam is élvezem valahol ezt. Ezt a szabadságot. Egyre jobban belemegyünk a dalba, míg a végén Máté, aki Burgert játssza átnyújt nekem egy csokor műrózsát, én tétován, elképedve elveszem tőle, mire ő rám kacsint, s a rendőrök elviszik.

Így ér véget a show.

A végén mind meghajolunk a tapsviharban, arcomra mosolyt varázsolok valahonnan. Még ugyan érzem magamban a zene intenzitását, az erejét, de már csak halvány szikrája annak, mint egykor volt. Minden elmúlt. Még az is, amit nem akartam. Levonulunk a színpadról, jön a következő produkció, s ismét csak Solar leszek, aki egy hazug álarc mögé bújik. Dorka persze lelkes, ugrándozik mellettem, hogy ez jó móka volt, és még egyszer megcsinálná.

Elnevetem magamat, kissé hamisan, s azt mondom neki:

-      Ahhoz vissza kellene menned az időben, Dorka. – Az időben. Igen. Változtatnom kell.

De mégis meg tudom változtatni úgy a jövőt, ahogy én azt akarom?

Megjegyzések