Novellás kihívás - 1. nap


Húzott téma kártya: Eső

Egy cseppnyi béke

Odakint szakad az eső. Hatalmas, sűrű cseppekben hull alá az égből. Valahogy az évek során, mióta újra a Földön vagyok megszerettem az esőt. Nem csak az illatát, hanem azt is, ahogy kopog az ablakon, a tetőn. Hosszú utat tettünk meg idáig, hogy béke legyen. A párom most is kint császkál az univerzum egyik sarkában, s most csak én élvezhetem eme földi paradicsomot.

Csak ne lenne ilyen hűvös. Az ember azt gondolná, hogy márciushoz közeledve egyre melegebb lesz az idő. Bár amilyen a hangulat itthon nem csodálkozom, hogy az időjárás is egyre haragosabb, hidegebb, ahelyett, hogy melegedne. Folyton veszekszünk, egyre gyakrabban, és ez nem tetszik nekem.

Béranyát fogadni nem egy nagy kunszt. Persze, nem én szégyenültem meg. Meleg párként persze ez azért eléggé cinkes. Hiszen ő még egyelőre várni akart ezzel. Féléve házasodtunk össze, de már előtte is jól ismertük egymást. Tudta, hogy szeretnék családot, szeretnék vele élni. Itt Amerikában ez az egyik módja, hogy babánk legyen. Az örökbefogadás sem ellenzem persze, mégis… szerettem volna a saját babánkat… babámat, mert végül is az enyém lesz, a karomban tartani.

De ő ezt másképp látja. Ő szerinte megcsaltam. Hazudtam neki. Pedig nem. Csak egy görbe este volt, és elvesztettem a kontrollt. Többet ittam, mint akartam. Hónapokkal később pedig már úton volt a picur. Én pedig akartam. Fáj, hogy ő nem akarja.

-      Már megint rágódsz, butus! – feddem meg magamat, ahogy az ablaknál állok. A konyhában időközben felsípol a kanna.

Gyors léptekkel átmegyek a lakáson, elzárom a kanna alatt az indukcióst, és kitöltöm a már bekészített kannába a forró vizet. A tea először feketére színeződik, ahogy a filter kiengedi magából az aromát. Végül a citromlé és az édesítő. Várok pár percet, hogy finomabb legyen a tea, majd egy bögrébe töltök magamnak egy keveset. Lassan kevergetve visszasétálok az ablakhoz, behuppanok a kedvenc fotelembe, s csak élvezem az eső látványát, a gyümölcstea illatát az orromban.

Gondolataim mindig a babára kanyarodnak. Hiába gondolok valamire, mindig ott lyukadok ki.

Nála.

Annál a csöppségnél, aki még az anyja hasában kuksol, s vár a születésére. Augusztusra lesz meg. Augusztusi, nyári baba lesz. Csak győzzem kivárni, csak tartson ki a kapcsolatunk a párommal addig, míg megszületik. Talán, ha élőben látja majd, akkor belátja, hogy nem olyan rossz szülőnek lenni. Különben is, ennek a lánynak az életét mentem meg konkrétan azzal, hogy magamra vállalom a babát. Ugyan egyedül él, a családja már régen meghalt, mégis veszélyes számára a gyerek. Rengeteg veszély leselkedik rá, így felelőtlenség lenne számára, ha nála maradna a baba.

Benned megbízom. Nálad jobb helye lesz. Még ha a szívem szakad is meg, hogy nem nevelhetem fel.”

Az eső egyre csak kopog, akárcsak a gondolataim. Nehezek és súlyosak, mégis a legédesebbek.

-      Megjöttem! – felkapom a fejemet, hiszen csak egy hét múlva vártam haza.

-      Szia! – köszönök ki neki, s már hallom is, hogy jön be. Arcomon széles mosoly szalad szét, örülök, hogy hamarabb hazajött a misszióról. – Ez egy gyors misszió volt – jegyzem meg, ahogy belép a nappaliba, leteszi a bőröndjét. Furcsa, hogy nem néz rám. Biztosan fáradt. Beleiszom a teámba, nem zavartatom magamat.

Néha megesik, hogy mufurc, kedvetlen. Így nem akadok fent azon, hogy egy aprócska puszit sem kapok köszöntésül. Hagyom hagy tegye a dolgát, ilyenkor nem érdemes sürögnöm körülötte.

-      Jól telt azért az út? – kérdezem tőle, ahogy elhalad mellettem, leül a másik fotelbe. Ismét beleiszom a bögrémbe, majd ránézek. Barna bőre, haja kissé vizes az esőtől, nadrágja alja felszívott némi vizet az úton. Nagyon siethetett, ha ennyi sárpettyet összeszedett.

-      Igen – feleli komoran, kifelé nézve az ablakon. Valami itt nem stimmel, szólal meg a hatodik érzékem a bensőmben.

-      Minden rendben van? – kérdezem aggódva, mivel tőle ez egy kicsit szokatlan. A két fotel közötti asztal könyökölök, felé nyújtom a kezemet, ám még mielőtt megérinthetném, megszólal.

-      Sokat gondolkodtam. Odafent volt elég időm rá – mondja félig sóhajtva.

-      Áh – tátom el a számat vidáman. Remélem, meggondolta magát a babával kapcsolatban. – Néha jól esik egy kicsit kikapcsolni – felelem végül, hátradőlve a fotelemben. Belekortyolok a teámba.

-      Igen. Csakhogy én nem kapcsoltam ki – felém fordítja a fejét, szeme komolyan csillog felé. Hirtelen gombóc nő a torkomban. Mit akar ezzel mondani? – Ne haragudj – mondja ezzel végképp összezavarva engem.

Mire ne haragudjak? Homlokráncolva nézem őt, kiegyenesedem, s várom, hogy megmagyarázza. Ám ő hallgat. Hosszú másodpercek telnek el, mire már ott tartok, hogy kérdezgetni kezdem, amikor kinyújtja a kezét, megfogja az enyémet, majd a tenyerembe ejt valamit.

A gyűrűjét.

-      Összepakolok – suttogja a szavakat, majd magamra hagy a nappaliban. Hallom, ahogy befordul a sarkon, egyenesen a szobánk felé indul.

Szóval ennyi. Ennyit a békéről, ennyit a reményről, hogy megszereti. Egyedül hagy. S még csak meg sem magyarázza a döntését. Nézem a gyűrűt a kezemben, amit még az esküvőnkön húztam az ujjára. Úgy látszik, hogy ennyit ér a szerelem. Képtelen vagyok haragudni rá viszont. Leteszem végül az asztalra a gyűrűt, nem megyek utána.

Fáj. Nem tagadom.

Meg kellene győznöm. Tudom, hogy ezt kellene tennem. Végül felpattanok. Beszélnem kell vele. Legalább megtudni, hogy miért. Nagy léptekkel átszelem a lakást, megállok a hálószobánk ajtajában. Már a második bőröndjét tölti meg holmijával. Félig tele van.

-      Legalább annyit mondj meg, hogy miért – mondom neki kásás hangon. Nem fogok sírni. Nem tehetem ezt. Fáj, de ez csak rám tartozik. – A kicsi miatt? Azért, mert hibáztam? Miért?

-      Mert képtelen vagyok rá – mondja maga elé. – Nem bírom, érted?

-      Mit? Magyarázd el, hogy mit nem bírsz! – fakadok ki végül. Beszéljen már! Mondja már el, hogy miért akar elválni tőlem!

-      Azt nem bírom, hogy semmi közünk nem lesz egymáshoz. Nem volt ellenemre a béranya gondolata, nem volt ellenemre a család ötlete, mert veled terveztem. De te ezt a hátam mögött intézted el! Nem beszélted meg velem, hogy most akarom-e! – Nem néz rám, csak monoton pakol. – Elintézted ezt, úgy ahogy akartad. Ebben én viszont nem veszek részt!

-      Mondtam már, hogy egy részeg este volt, véletlen volt – mondom neki már vagy ezredszerre.

-      Oh, igen? – hangjából csak úgy csöpög a gúny, rám villanó tekintet pedig szikrákat szór felém. – S ezt mivel bizonyítod? Még a lányt sem láttam, aki elvileg a babát hordja!

-      Ő kérte, hogy…

-      Persze, persze – szakít félbe, megsem várva. Rácsapja a bőröndre a tetejét, behúzza a cipzárt rajta. – Ő kérte. De azért kihordja a babát. Milyen érdekes? – utálatos hangja még jobban megforgatja a szívembe szúrt tőrt.

Felkapja a bőröndöt, elsuhan mellettem, rám se nézve. A nappaliban elhúzza a másik bőröndjét, s hallom, ahogy leszedi a kulcscsomójáról a lakás kulcsot. Elpattan bennem valami. Bánatomat a harag veszi át. Mert tényleg nem ezt érdemelném. Itt nem csak róla és rólam van szó, hanem egy nőről is, aki a saját testével fizetett egy balul elsült este miatt.

-      Akkor menj! – mondom, mikor lassan battyogva kiérek az előszobába. Nem áll meg miközben befűzi a cipőjét. Csak csinálja tovább, mintha meg sem hallott volna. – Ha már nekem sem hiszel, akkor nincs értelme itt tartsalak.

Ha válaszolni is akart, nem várom meg. Inkább bemasírozok a konyhába, útközben felkapom a bögrémet, és töltök magamnak a még langyos teából. Nekidőlök a pultnak, várom, hogy az ajtó nyíljon, majd csukódjon. Azonban ő még egyszer bejön a nappaliba, megáll az ajtajába.

Tudom, hogy engem néz; még mondani akar valamit. De nem érdekel. Fáj a bizalmatlansága, fáj, hogy nem hisz nekem. A lány kérte, hogy ne kürtöljem szét, mivel veszélyes. Diplomataként az univerzum ügyeit kell intéznie, s ha kitudódna, hogy babát vár, akkor újra célpont lenne, sebezhető lenne. Veszélybe kerülne a nehezen megszerzett béke. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak.

-      Nem le akartál lépni? – kérdezem fel sem nézve.

-      Shiro…

-      Ne! – emelem fel a kezemet. – Nem kell magyarázkodnod. Így döntöttél, én pedig elfogadom. Fáj, de elfogadom. – Belenézek a szemébe, amely megdöbbenéstől csillog. Nem erre számított. – Menj csak. Elboldogulok magam is.

Azzal a konyha ablak felé fordulok, nézem az esőt, miközben belekortyolok a teámba. A még meleg ital végig áramlik a nyelő csövemen, egy kis békét hozva feldúlt lelkemre. Hallom, ahogy nyílik, majd csukódik az ajtó. Egyedül maradtam.

Az első könnycsepp végigfolyik az arcomon, de nem is jön több. Nem most. Még nincs itt az ideje.


Megjegyzések