Novellás kihívás - 16. nap


Húzott témakártya: Dolgos hétköznapok

Megszólal az ébresztő órám. Reggel öt harminc van. Alapjáraton nem kellene ilyen korán kelnem. Azonban a farm nem vár. Amikor itthon vagyok, nem pedig a Földön, szeretem magam ellátni a gazdaságot. A csirkéket megetetni, beszedni a tojásokat, a teheneket megfejni és kihajtani, a lovakat megetetni és őket is kihajtani. A földekre később megyek majd csak ki, amikor már a lányom felkelt.

A háztartást már egy jó ideje ketten látjuk el. Igaz, mikor kicsi volt a kislányom, akkor még csak én. Ez idő alatt azonban megtanultam rendesen főzni, mosni, takarítani. Sőt, miután a kislányom elérte a tíz éves kort addigra már az egyszerűbb varrás is ment már.

Ma reggel is melegre ébredtem, ahogy mindig a Cormérán. Ezen a bolygón ugyanis mediterránhoz hasonló, néha hevesebb esőzésekkel. Termesztéshez ideális szerintem. A gyümölcsösünk minden évben virágzik, a földekről is bőségesen jön be a termés. A robotok persze néha megkönnyítik az életem, amikor nem vagyunk itthon. Etetik az állatokat, locsolják a földeket, a gyümölcsöst és a virágos kertet a szárazság ideje alatt, így kevésbé kell aggódnom, hogy valami kiszárad és kárba vész.

A lányom pedig kifejezetten élvezi ezt a falusias életet. Ő is felkel, mellém áll konyhában, és ugyan még álmosan, de segít megcsinálni a reggelit. Szól a rádió, amin a híreket hallgatjuk, miközben a kávé lassan csöpög lefelé a kannába, a teáskanna élesen sípol, ahogy a reggeli teához felforr a víz.

-      Mit kérsz a teádhoz? – kérdezem tőle, miközben a saját reggelimhez verem fel a tojást.

-      Japánosra veszem a mai reggelt – mondja, majd kimér magának egy adag rizst. – Te is kérsz?

-      Aha, mivel ma én is azt terveztem – nevetek fel, pedig sejthettem volna, hogy nem fog másfajta reggelit csinálni, mint amit én kigondoltam.

Felteszi a rizst, elkészíti a miso leves alapját, addig én a zöldségeket vágom fel. Tradicionálisan nincs benne ennyi zöldség, csak alga, wakame, tofu, miso paszta és dashi. Azonban mi valahogy a hagyományosnál jobban szeretjük ezt a fajta verzióját. Nem kell belőle sok, hiszen van még hozzá rizs, retek, hagyma, paradicsom és paprika.

Hamar elkészül a reggelink, s már ehetjük is. Evés közben beszélgetünk, hol a híreket hallgatjuk. Ezzel is kikapcsolva magunkat még egy időre, amíg teljesen készen nem állunk teljesen a nap indítására. Igaz, én már egy jó ideje felébredtem, mégis a közös reggeli igazán a nap kezdete. Addig csak gépi üzemmódban létezem. Ellátom az állatokat, megetetem őket, de igazán a lányommal eltöltött nyugodt és hangulatos reggeli adja meg a nap kezdetét. A kávé már csak bónusz rá. Na, meg ha nem iszom le magamat, ahogy az lenni szokott.

-      Kávét? – kérdezi tőlem a költői kérdést a lányom, ahogy a mosogatóhoz viszi az edényeinket.

-      Költői kérdés volt, édes kincsem – válaszolom, miközben a teám utolsó cseppjeit is kiiszom.

Nyugodtan megisszuk a kávét, majd nekilátunk a munkának. A veteményes gyomlálásának, a hajók rendbetételéhez. Vagy épp, ha olyan szezon van a befőzéshez, aratáshoz, szüreteléshez. Nyugodt, csendes, robotok által segített élet ez, és mondanom sem kell, hogy élvezem ezt a fajta nyugalmat. Az irodám sürgése után, jól esik végre egy olyan közegben eltölteni egy hétvégét, amikor nem kell rohanni.

-      Apa! – kiált ki a lányom, miközben koszos csizmában, sáros kézzel cipel két hordót. Épp a kinti tűzhelyet építi, amiben reményeink szerint alkalmanként finomakat lehet majd sütni. – Segítesz?

-      Megyek már! – kiáltom ki az egyik hajó belsejéből.

A nap többi részében a tűzhellyel foglalatoskodunk, s viszonylag hamar elkészülünk ketten. Ezek után már csak az ebédre való főzés marad hátra. A lányom kitesz magáért ezen a téren is, s nem hagyja, hogy éhen maradjunk. A desszert pedig isteni. Még a múltkor csinált málna és eper jégkrémet, amit eddig a mélyhűtőben várta a felbontását.
Nagyon finomra sikeredett, majdnem a felét megettük.

Délután már inkább bent tevékenykedünk, takarítással, olvasással ütjük el az időt, vagy épp kilovagolunk egy kis túrára. Ma épp inkább a kényelmes kanapét választottuk egy-egy könyvvel a kezünkben. A lakásban hűvös van, Fürge is boldogan nyúlt el a hűsítő matracán.

-      Megnézzünk egy filmet? – kérdezi a lányom a vacsora után, miközben mosogatunk.

Elgondolkodom egy darabig, s már pörgetem is a fejemben a film címeket, amiket beterveztünk még a múltkor. Valahogy most nem tudok dönteni. Mindről jókat hallottam, de most inkább olyat néznék meg, ami kétes.

-      Mit szólnál egy olyan filmhez, ami vegyes kritikákat kapott? – Felém pillant, majd sunyi elmosolyodva, megemelgeti a szemöldökét.

-      Benne vagyok. Csinálom a popcornt.

Este tizenegyig néztük a filmet, elpusztítottunk egy-egy tál popcornt, majd szintén vegyes érzésekkel telve megyünk tisztálkodni, majd aludni.

-      Apa – szólít meg a lányom, ahogy megyek be a szobámba.

-      Igen?

-      Kapcsold ki az ébresztődet. – Minden egyes este megkér erre, de soha nem teszem meg. Szememet forgatom, majd jó éjt kívánva bemegyek a szobámba, és bebújok az ágyamba.

Az ébresztő óra már régen is a napjaim részét képezték. Nem szeretem, de szükségem van rá, különben elúszom a nappal. A lányom néha ugyan sikeresen kikapcsolja; olyankor délig is képes vagyok aludni, hiszen gyakorta éjszakákat dolgozom.

Igaz, néha nem bánom. Vajon most is ki fogja kapcsolni?



Megjegyzések