Különös érzés

Midnight walk by Shavkat Hoshimov, via 500pxÚgy érzem, figyelnek. Mióta kiléptem az irodámból, olyan érzésem van, mintha valaki folyamatosan követne. Pedig tudom, hogy nem így van. Tekintve, hogy lassan éjfél fele jár az idő. A Garrisonban gyéren égnek már a lámpák, homályba borítva a parancsnoki részleg folyosóit. Soha nem zavart, ha kevésbé vagy egyáltalán volt fény egy szobában, mert mindig feltaláltam magamat. Viszont ezzel a valaki figyel dologgal, kissé idegesítő a dolog. Ha a kutyám velem lenne sokkal nyugodtabb lennék, ám így csak hátrasandítani tudok a vállam felett, hogy nincs-e ott valaki.

Nincs szerencsére.

Szaporán szedem a lábaimat át a Garrisonon át, egyenesen a hajómhoz, ugyanis ma nem a szolgálati lakáson alszom, amit akkor használok, amikor tárgyalós időszak van. Az nagyjából egy hét szokott lenni, ám most ennek vége van. Irány haza a farmra. 

Kényelmesen elhelyezkedem a kocsimban, majd indítok, és már repülök is át az univerzumon, egészen a Corméra bolygóig. Az út alatt persze automatára váltok, hogy közben olvasni, zenét tudjak hallgatni. A csendet nem kockáztatnám meg, mivel annak felesleges agyalás lenne a vége. Főleg, hogy most is regények helyett lehetséges számításokat nézek át, miképpen lehetne a lányomat megtalálni.

Rengeteg féle megoldás van, és most tartunk a harmadiknál. Talán találunk valamit vele, vagy mégsem. Ezerféle lehetőség van, hogy milyen eredményre jutunk ezzel a fáradtságos munkával. Az út nagyjából egy órás, de így is mire hazaérek már éjfélre jár az idő. Belépve a sötét lakásba szorongás tölt el, hiszen senki nem vár itthon. Nem fogad sokatmondó mosollyal a lányom, aki mindig megvárja a kutyával együtt, míg hazaérek. Főleg ha az ilyen későn van.

Ám helyette az anyja fogad a lépcső alján. Legalább négy hónapja velem lakik. Egyrészt, hogy ne legyek egyedül, ha netalán rohamom támad, másrészről pedig ő maga is aggódik, hogy megtaláljuk-e. A drága szomorú mosollyal jön oda hozzám, szorosan átölel, amit viszonzok.

- Hogy vagy? - kérdezi tőlem, pedig pontosan tudom, hogy ő rosszabbul viseli a dolgot. Soha nem hallhatta, ahogy a lánya anyának hívja, soha nem lehetett igazán az anyja, s most hogy eltűnt, még nagyobb csapást kapott.

- Egész jól - suttogom, majd egy gyors csókot nyomok a szájára.- Viszont nem sokat haladtam. - Kezem alatt érzem vérének áramlását, mintha a kezembe lenne a szíve. Most felgyorsul, arcára pedig szomorú fintor ül ki. A remény mindig ott van a szemében. - Nem adjuk ám fel.

- Nem, nem - suttogja, végül lábujjhegyre áll, hogy egy hosszan elnyúló csókot kapjak tőle. Jól esik ez a fajta szeretet. Ez a gyengéd szeretet, amikor hozzámbújik, amikor figyel rám, ha totálisan kimerülök. Sok mindent a lányom is megadott. Hiszen ő az orvosom, de amit az anyja ad az mégis más valahogy. Más, amikor reggel végigsimít a gerincemen, mire megborzongok. Más, mikor megölel. A többiről nem is beszélve, amit a lányommal nem csinálhatok.

Értem ide a szeretkezést. Magam sem gondoltam volna soha, hogy még 46 évesen is képes vagyok elpirulni, amikor a gyermekem anyja szexi fehérneműben jelenik meg a hálószoba ajtajában, vagy amikor aktus közben olyan pontot ér el a hátom, amitől felsikkantok, mint valami kisgyerek. Utána persze csak röhögünk.

Persze, a nevetés most kevésbé van jelen az életünkben. Esténként néha csak fekszünk egymáshoz bújva, figyelünk a sötétségbe, félhomályba, s csak hallgatunk. Egyikünk sem tudja, hogy mi lesz holnap, sikerül-e előre haladnunk valamennyit, hogy találjunk valamit. Most is, miután lezuhanyozom, és hozzámbújik, megszáll a sírás érzése.

Képes lennék álomba sírni magamat, mert már tényleg kezdek kétségbeesni. Főleg, hogy lassan egy éve küszködünk a kutatással. A fejem felett belemarkolok a párnámba, az ajkamba harapok, s próbálok valami szépre gondolni, valami olyasmire, ami elapasztja a könnyeimet. Ám sajna így is kicsordulnak. S ezt meg tetőzi az is, hogy figyelve érzem magamat.

A szoba ajtóra fordítom a tekintetemet; nincs ott senki, csak a kutya szuszog csendesen a zárt ajtó előtt. De mégis olyan érzésem van, mintha valaki nézne.

- Neked nincs olyan érzésed, mintha valaki nézne minekte? - kérdezem meg a mellettem fekvő páromat.

- Kicsit, de még annyira nem kellemetlen. - Akkor nem kezdek megbolondulni és paranoijássá válni. Inkább becsukom a szememet, és számolni kezdek. Ha ez sem válik be, akkor a párom szívének lüktetését kezdem el figyelni. Valahogy megpróbálok kiszakadni a valóságból, hátha az álom szebbeket hoz.

Megjegyzések